hvordan vasker man tøj

Hvordan vasker man tøj?

Er du lige flyttet hjemmefra eller har du bare aldrig helt fået styr på, hvordan du skal vaske dit tøj selv? Det kan være pinligt gang på gang at ringe hjem til mor eller spørge kæresten, når vasketøj tjansen virker håbløs. Frygt ej, her har du en begynders guide til tøjvask. Læs den, brug den… og læs den igen, hvis du har brug for det. Før du ved af det vasker du tøj ligesom mutter gør det.

3 gode råd

Først og fremmest bør du have styr på, hvad det er du vil vaske. Som regel vasker man ikke alt sammen, dette er både fordi at noget tøj skal vaskes ved andre temperaturer, men også fordi noget stof kan være mere sensitivt end andet. Af rent hygiejnemæssige grunde fraråder man at vaske klude og viskestykker sammen med eksempelvis undertøj. En tommelfingerregel er at vaske efter rum. Altså køkkentekstiler for sig og tøj for sig. Samme gælder tekstiler i stue og gang.Kend dine grader

Grader er det punkt, som kan skræmme de fleste nybegyndere. Bukser, sokker og de fleste bluser vasker man som oftest ved 40 grader. Har du tøj, som er mere fint, såsom skjorter, silke eller tøj der har blonder eller fine detaljer, kan du med fordel vaske det ved 30 grader. Desuden skåner det tøjet ikke at vaske det ved for høje temperaturer. Undertøj og sengetøj vaskes som regel ved 60 grader, da det kræver højere temperaturer at dræbe de bakterier, som sætter sig i undertøj og sengetøjet. Vaskeklude og viskestykker bør man kogevaske, hvilket for de fleste maskiner er på 90-95 grader. Det er fordi at de bakterier, som sidder på køkkentekstiler, kræver højere temperaturer. I et køkken håndterer man råvarer og kød, det er derfor vigtigt at kogevaske disse.

Hvidt, sort og farvet

Det er vigtigt at vaske hvidt for sig. De fleste farver smitter nemlig af på hvid. Hvis du har hvide bluser som også har andre farver på sig, kan du med fordel vaske dem sammen, så de ikke smitter det andet hvide tøj – oftest er det til gengæld ikke det store problem at vaske det sammen med det andet. Sort vasker også bedst med sort, da det også kan smitte. Men du kan sagtens vaske andre mørke tekstiler med sort. Farvet tøj kan som oftest smides i en vask sammen, men har du meget af én farve, kan du med fordel vaske det for sig.

At vaske tøj i hånden

At vaske tøj i hånden kan være en fordel når du har områdespecifikke pletter eller tøj som ikke tåler vask. Læs eventuelt vaske angivelsen på det stykke tøj, som du gerne vil vaske i hånden. Når du vasker tøj i hånden er det vigtigt, at du får vasket al sæbe eller vaskepulver ud, så stoffet ikke bliver stift når det tørrer. Det efterlader nemlig plamager. Undgå at bruge skyllemiddel når du vasker i hånden, da skyllemiddel er meget koncentreret og generelt ikke egner sig til enkelte stykker tøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *