hvordan klipper man hæk

Hvornår klipper man hæk?

Går du og har spørgsmål til hvornår det er bedst at klippe hæk? Eller ønsker du blot tips og tricks til klipning af hæk, så finder du svaret lige her.

I dette blogindlæg får du en guide til at klippe hæk og beskære hæk, der både er til gavn for dig der er nybegynder inden for feltet, eller til dig med de grønne fingre.

Hvornår skal man klippe hæk?

Helt generelt har det faktisk ikke den store betydning for hækken, hvornår du vælger at klippe hæk eller beskære hæk, så som retningslinje kan du klippe den, når den ser rodet eller trængende ud. Et godt råd er dog ikke at klippe hæk senere end august, da de nye skud, som hækken efterfølgende producerer, ikke når en ordentlig forarbejdning efter de varmere temperaturer, før det bliver frostvejr, hvilket medfører at hækken har lettere ved at fryse. Så helt generelt, er dette gode huskeregler.

Ønsker du at holde hækken fin året rundt?

Hvis hækken ønskes fin året rundt, så skal du sørge for at klip hæk to gange i løbet af sommeren. Dette gør sig især gældende, hvis du er indehaver af en løvfældende hæk i din have, det vil sige en hæk der taber bladene om vinteren. Dette drejer sig for eksempel om tjørnehæk, ligusterhæk, lærk og spirea.
En god idé er at klip hæk første gang i juni eller juli, og så endnu engang i august.

Undgå at klippe din hæk om efteråret

Det eneste tidspunkt på året, hvor du ikke bør klippe din hæk, er om efteråret fra september til oktober. Dette skyldes at hækken stadig er i vækst, hvilket medfører at efter klipningen vil hækken sætte nye skud, der ikke kan nå at afmodne, inden frosten når sin ankomst. Dette giver ophav til frostskader.

Målene for den optimale hæk

Mange hække vurderes til at være for høje eller for brede. Dette kan være meget upraktisk, da høje hække er anstrengende at klippe, og så kræver det en stige eller skammel at stå på for at kunne nå. Den brede hæk fylder derimod bare meget, er svære at klippe og du risikerer at vælte, når det bliver vinter og den tunge sne falder og lægger sig på hækken.

Højde: Den optimale højde på en hæk i et villakvarter er cirka 160-170 cm. Denne højde gør hækken nem at klippe, og toppen kan klippes og nås uden stige.

Bredde: Det anbefales at klippe en hæk i A-form, så hækken forekommer smallest øverst og bredest nederst. En passende bredde er 70 cm nederst og 50 cm øverst. A-formen er fordelagtig, da den åbner for lys og luft til de nederste grene, så hækken bliver tæt forbundet.

Benyt en snor: Det er meget anbefalelsesværdigt at benytte en snor til at måle om hækken er helt lige, hvis du ikke selv synes, at du har det bedste øjemål. Snoren skal ikke spændes ud i den højde du gerne vil ende på, men et stykke over, så du ikke risikerer at klippe den over, under din klipning af hæk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *